Hallo bootcampers! Mijn naam is Tim en ik ben al ruim 12 jaar Personal Trainer. Echter schrijf ik deze blog vanuit de hoedanigheid als Sportvastencoach! Maar wat is Sportvasten nu precies?
Sportvasten is een 10 daagse training waarbij de ‘switch’ van suiker naar vetverbranding het centrale thema is. Het is geen doorsnee sapkuur waarvan je er duizend in een dozijn hebt, we proberen namelijk naast het hiervoor genoemde, ook een lifestyle switch te laten plaatsvinden. De praktijk laat zien dat Sportvasten hiervoor een hele mooie, zo niet een ideale kickstart is. Na afloop van dag 10 kun je over het algemeen met wat kleine aanpassingen relatief gemakkelijk je behaalde resultaat handhaven, of door ontwikkelen; e.e.a. afhankelijk van je doelstelling.
Wat gaan we doen met Sportvasten?
Waar het in essentie op neer komt is dat we tijdens Sportvasten je lichaam gaan leren (trainen in) hoe de vetreserves weer gebruikt kunnen gaan worden i.p.v. met name de glycogeen / suikervoorraad. Omdat wij en een hoop andere westerse landen erg veel koolhydraten (suikers) tot ons nemen, leeft ons lichaam daar vrijwel compleet op. Een deel van die energie die we niet gebruiken wordt opgeslagen als reserve. Door de glycogeen voorraad gedurende 10 dagen naar een laag niveau te brengen door je voeding af te bouwen en te vasten, en dagelijks een trainingsprikkel toe te dienen in de vorm van sport, ga je je lichaam als het ware weer leren om ook gebruik te maken van vetreserves en niet primair te functioneren op de koolhydraten. Door dit principe na dag 10, in het klein, regelmatig te herhalen, prikkel je je lichaam om hetzelfde te doen als wat er tijdens de 10 dagen is gebeurd; je activeert je vetverbranding.
Is het Sportvasten resultaat blijvend?
Sportvasten is een training. Vergelijk het met elke andere vorm van sporttraining. Ga je ergens voor trainen, dan ga je dat ontwikkelen en word je er beter in. Zo is het ook met dit. Ga je dit nu één keer doen en het principe daarna nooit meer herhalen, dan zal waarschijnlijk het opgebouwde vermogen na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Het is dus belangrijk om na dag 10, regelmatig ‘de sportvastenprikkel’ te blijven herhalen. Dat hoeft niet onder begeleiding of met allemaal aanvullende kosten. Het principe is heel simpel: creëer een schaarste en ga in die schaarste energie vragen. De timing tussen wat je eet en je sportbeoefening is de sleutel. Hierover zal je coach je tijdens de Sportvastenkuur alles vertellen.
Sporten tijdens Sportvasten
Tijdens Sportvasten, sport je elke dag 20 – 30 minuten. Dit kan zijn hardlopen, fietsen of crosstrainen. Je krijgt een trainingshartslag, maar buiten dat train je ‘gevoelsmatig’ op ongeveer 70-75% van je maximale vermogen. Bootcampen is tijdens Sportvasten een wat minder goed idee, omdat het geen duurtraining is en over het algemeen ver boven die 75% van je HFmax uit komt, maar essentieel na dag 10. Door regelmatig te bootcampen, al dan niet aangevuld met een duurinspanning en dat gecombineerd met een schaarste, creëer je als het ware een klein Sportvastenkuurtje.
Effecten van Sportvasten
Omdat je je lichaam gaat leren minder te teren op de glycogeenvoorraad in je spieren en je lever en meer op de vetreserves, wordt de suikerbehoefte vaak minder. Daarnaast heb je in de vorm van je vetreserves een enorme energiebuffer en gaan door een meer stabiele energieafgifte, duurprestaties vaak vooruit. Na de Sportvastenkuur kun je middels de juiste lifestyle (voeding en beweging / sport) relatief gemakkelijk voortborduren op datgene wat je tijdens de 10 dagen geleerd en gedaan hebt. Het sporten doe je thuis, in een fitnesscentrum, of gewoon buiten, dat mag je zelf invullen.
Het Sportvasten traject
Sportvasten bestaat uit 3 afbouwdagen waarin je simpel gezegd, steeds minder gaat eten, 1 – 3 (fruit)sapdagen en minimaal 4 opbouwdagen. Er zijn dus drie dagen waarin je alleen vruchtensap drinkt en tijdens de afbouw en opbouwdagen heb je een aangepast voedingspatroon, maar wel met normaal verkrijgbare producten. Tijdens de Sportvastenkuur wordt je ondersteund d.m.v. voedingssupplementen om tekorten tegen te gaan en de switch te bespoedigen. Na de kuur is het (in de regel) zaak om je voedingspatroon wat aan te passen. De situatie waarin je nu zit (wat die ook moge zijn) is er niet zomaar gekomen en om die reden is verandering gewenst. Je volgt echter geen dieet! De follow up is voor iedereen net wat anders, want iedereen leeft zijn eigen unieke leven, maar in grove lijnen komt het er op neer dat je na de kuur per dag minder koolhydraten tot je neemt en meer beweegt. De timing tussen die twee is essentieel. De switch naar een gezondere leefstijl, meer energie, een ‘beter’ gewicht en gemakkelijker ‘op’ gewicht!
Kwantiteit vs kwaliteit
Aan de hand van een dagelijkse urinetest krijgen we een indicatie hoe je er voor staat en bepalen we – i.c.m. je gewicht, je buikomvang, en hoe je je voelt – of je gaat opbouwen, of nog even doorgaat met sappen. Of misschien plannen we een extra sportmoment in; we bekijken het van dag tot dag en in overleg besluiten we of we bepaalde dingen wel of niet gaan doen.
Wat kan ik niet doen tijdens Sportvasten?
Het effect op je dagelijkse werkzaamheden is dat je gedurende de sapdagen niet een 400 km lange autorit moet gaan maken of de kozijnen van je huis op de 2e verdieping moet gaan schilderen. Samenvattend: vermijd potentieel gevaarlijke situaties. Je kunt namelijk wat slapjes zijn dan en om die reden is dat niet verstandig. Je kunt echter in de meeste gevallen gewoon prima functioneren.
Wat als ik wil starten?
Voorafgaand aan je start is er een intakegesprek en lees je jezelf in m.b.t. datgene wat er komen gaat. Deze informatie ontvang je van je coach. Tijdens Sportvasten heb je ook regelmatig contact met je coach in het kader van de voortgang, maar ook in het kader van datgene wat je moet gaan doen ná dag 10. Uiteindelijk willen we dat je er ook op lange termijn wat aan gaat hebben en dat kan alleen als je het begrijpt. Dat gaan we je leren.
Sportvasten schema
Je maakt tijdens Sportvasten gebruik van een voedingsprotocol waar je je gedurende de 10 dagen exact aan houdt. Alles staat hier in beschreven, o.a. de supplementen die je gebruikt en voedingsrichtlijnen voor na het Sportvasten. Je hoeft alleen maar goed te lezen wat er op papier staat, het is heel eenvoudig.
Na de Sportvastenkuur ga je grotendeels op eigen houtje verder. Het is immers jouw leven en dat kunnen wij niet voor je leiden. Echter kunnen we wel proberen je zo goed als mogelijk op de rit te zetten en de continuïteit te waarborgen. Je kunt daarom na de Sportvastenkuur gedurende een half jaar lang op je coach terug vallen, mocht je daar behoefte aan hebben. Uiteindelijk is iedereen er bij gebaat dat je het behaalde resultaat ook behoud. Wat wij doen is mensen ‘op de rit’ zetten, dat kan alleen als jij aan de bel trekt, als dat nodig is.
Sportvasten resultaten
De resultaten qua gewichtsverlies zijn bij vrouwen gemiddeld 2 – 4 kg en bij mannen 4 – 6 kg, een afname van je met name je buikomvang, maar ook andere lichaamsmaten en een toename van je fitheidsniveau. Na de kuur kun je relatief eenvoudig verder werken aan je doelstellingen middels wat eenvoudige wijzigingen in je voedingspatroon, waar je met behulp van je coach een plan voor gaat maken.
Wat kost Sportvasten?
De kosten voor een volledige Sportvastenkuur zijn normaal gesproken 249,-. Hiervoor heb je alles wat je nodig hebt (intake, voedingsprotocol (waar van dag tot dag, van maaltijdmoment tot maaltijdmoment, precies in staat wat je eet, drinkt, welke supplementen je gebruikt, wanneer en in welke hoeveelheden, wat je doet aan sport en hoe lang, je trainingshartslag, etc.), coaching, supplementen, keep the switch richtlijnen); het is compleet.
Als lid van City Bootcamp krijg je echter 35,- korting, je betaald dan nog maar 214,. En als je met twee of meer personen tegelijk start, dan krijg je per persoon 50,- korting, 199,- p.p. dus. De enige voorwaarde hieraan is dat de intake met minimaal 2 personen tegelijk is.
Informatie over Sportvasten
Wil je graag nog meer weten over Sportvasten? Neem dan een kijkje op onze site. Hier staat een overload aan informatie, evenals een uitgebreide FAQ. Je mag ook bellen of een app sturen naar 0654675372 of mailen naar info@sporvastenshop.nl.
Ik wil Sportvasten
We kunnen in de regel op redelijk korte termijn schakelen, zodat je binnen een paar dagen kunt starten. Stuur een email naar info@sportvastenshop.nl of bestel rechtstreeks in de Sportvastenshop.