Jullie zien ‘m vaak voorbij komen in onze bootcamps en challenges: de burpee. De meeste bootcampers hebben er een haat-liefde verhouding mee. Wij doken eens dieper in deze beruchte oefening, om uit te zoeken wie de burpee uitvinder is en waarom deze oefening een all time favorite is bij onze trainers. Na het lezen zul jij, net als wij, gegarandeerd een burpee lover zijn!
DE OORSPRONG
Je vraagt je misschien af: wie bedenkt in godsnaam zo’n oefening voor de lol? De burpee dankt zijn naam aan de Amerikaanse bewegingswetenschapper Royal Huddleston Burpee. Hij ontwikkelende de burpee-test in 1940 als onderdeel van zijn scriptie, toen hij afstudeerde in toegepaste fysiologie aan de Universiteit van Columbia. Vervolgens werd de test veel gebruikt door het Amerikaanse leger om de fitheid van hun soldaten snel en effectief te meten. Deze oefening gaat dus way back!
WHY WE <3 DE BURPEE
Wanneer wij de burpee noemen als volgende oefening in onze bootcamps, zien we veel gezichten al betrekken. Ergens snappen we dat wel, want het is nou eenmaal een intense, veeleisende oefening waarbij je jouw hele lichaam moet gebruiken. Bij het idee alleen loopt het zweet je misschien al over de rug. Dat is ook precies de reden waarom we bij City Bootcamp zo gek zijn op deze exercise, want elk deel van je lichaam moet hard werken voor één herhaling en dat zonder materialen!
Stel je voor: je doet 10 burpees. Dat komt dan neer op 10 air-squats, 10-push-ups en 10 sprongen, zonder pauze. Hierdoor wordt je systeem geprikkeld om heel veel zuurstof in een korte periode door je lichaam te vervoeren. Je verbetert tegelijkertijd je kracht, conditie, snelheid en souplesse én je vetverbranding krijgt een instant boost! What’s not to love?
THE PERFECT BURPEE
Krijg jij na het lezen van bovenstaande ook spontaan zin om een aantal burpees te doen? Snappen we! Het is natuurlijk wel belangrijk om deze oefening op de juiste manier uit te voeren. Daarom zetten wij de basis stappen op een rijtje:
Basis
De basis burpee doe je als volgt:
1. Begin in staande houding;
2. Maak een air-squat;
3. Zet je handen op de grond;
4. Spring met beide voeten tegelijk naar achteren;
5. Doe een push-up;
6. Spring weer terug;
7. Spring met gestrekte armen omhoog.
Let er goed op dat je jouw buikspieren aangespannen houdt gedurende de hele uitvoering, zo train je jouw abs nóg meer!
Beginners
De beginners mogen de burpee zo uitvoeren:
1. Begin in staande houding;
2. Maak een air-squat;
3. Zet je handen op de grond;
4. Spring met beide voeten tegelijk naar achteren;
5. Laat jezelf vallen op de grond (of maak een push-up, als dit lukt);
6. Spring weer terug;
7. Eindig in staande houding.
Ook hier geldt weer: houd de hele oefening je buikspieren aangespannen.
Kun jij niet genoeg krijgen van deze geweldige exercise? Vraag jouw bootcamp trainer dan om wat burpee variaties en daag hem of haar gelijk uit om met je mee te doen ;-). HOOYAH!