Lekker weer betekent: buiten sporten! Maar hoe kun je verantwoord blijven sporten, als het buiten aanvoelt alsof je een roadtrip door de Sahara maakt (zonder airco)? Wij geven je een aantal tips om de hitte te overleven tijdens het bootcampen.

BEGIN LANGZAAM EN DOE RUSTAAAGH

Het is erg inspannend om te bootcampen bij warm weer. Tijdens het sporten produceert je lichaam warmte, die wordt afgevoerd door de bloedsomloop via je huid; je gaat zweten. In deze hitte spant het lichaam zich extra in om de totale oppervlakte van je huid goed te gebruiken. Hierdoor ontvangen je andere organen en spieren minder bloed. Je hart moet dus harder werken om dit te compenseren. Het is daarom verstandig om je aan te passen door minder hard te sporten als het zó warm is. Start ook langzaam op, zodat je lichaam aan de temperaturen kan wennen. Houd de warming up kort en probeer vooral niet in de volle zon te sporten.

STAY HYDRATED!

Bij warm weer verlies je door te zweten veel vocht. Natuurlijk moet dit vochtverlies aangevuld worden. Je kunt het beste al beginnen met drinken voordat je gaat sporten. Als je pas gaat drinken op het moment dat je dorst hebt, is er al een tekort aan vocht ontstaan. Omdat jouw lichaam bij het zweten ook zout verliest, is het verstandig om een sportdrank bij je te hebben. Hierdoor houd je de voorraad energie, zout en mineralen op peil. Maar pas op; drink niet te veel! Het lichaam kan niet meer verwerken dan ongeveer een liter water per uur.

LET YOUR BODY BREATH

We weten dat zwart altijd overal goed bij past, maar skip dit tijdens het sporten! Zwart absorbeert de warmte, waardoor je het nóg warmer krijgt. Witte kleding heeft de voorkeur; wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Kies verder voor lichte, luchtige kleding, die de verdamping van zweet niet belemmert. Stof die slecht ademt plakt tegen je huid en houdt zweet en warme lucht vast en dat wil je juist voorkomen. Bescherm ook je hoofd en nek wanneer je wordt blootgesteld aan direct zonlicht, bijvoorbeeld met een pet of katoenen hoedje. Zet eventueel een zonnebril op om jouw ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Better be safe than sorry!

TRAIN OP EEN ONVERHARDE ONDERGROND

Zwart asfalt wordt sneller heet en blijft langer warm. De temperatuur kan zo een paar graden hoger zijn dan op het gras of zand. Gelukkig bootcampen wij in heel veel prachtige parken met onverharde ondergronden, dus dat moet helemaal goed komen!

COOL YOUR BODY DOWN

Water drinken is top, maar je kunt het ook gebruiken om jezelf af te koelen. Maak je polsen, enkels en hoofd af en toe nat. Op deze plekken liggen je aderen aan de oppervlakte, waardoor je snel afkoelt. Ook handig: maak je pet, handdoek of shirt nat voordat je deze aantrekt. Verfrissing gegarandeerd!

COOLING DOWN

Om te voorkomen dat jouw bloeddruk na de bootcamp ineens drastisch daalt, is het erg belangrijk om na afloop een goede cooling down te doen. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek gelijk droge kleding aan.

Met deze tips moet bootcampen wel goed komen in deze tropische temperaturen. Geniet ook een beetje van het zonnetje, HOOYAH!