Hooyah! Mijn naam is Suzanne Jacobs, ik ben gewichtsconsulent en sportvoedingscoach. In deze functie begeleid ik ook leden van Sportiom en City Bootcamp in ‘s-Hertogenbosch. Je kunt mij vragen stellen die ik beantwoord in de Foodcamp & Powerbootcamp op zondag 3 mei om 09:30 uur! 

DE CORONA KILO

Na dit jaar vind je in de Dikke van Dale het nieuwe woord ‘corona kilo’: meervoud: kilo’s, verkregen door een onzekere moeilijke tijd in quarantaine. Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven liggen er veel verleidingen op de loer. Ook al ben je zo goed bezig met je voeding, in deze tijd is het toch moeilijk om het eetpatroon vast te houden. En langzaamaan zie je het cijfer op de weegschaal omhoog gaan. Herkenbaar?

Nou, bij mij zeker wel! Mijn drukke en sportieve leven is in een klap stil gezet. Zwemtrainingen, bokstraining en krachttraining kunnen niet meer, want de zwembaden en sportscholen zijn gesloten. Wielrennen en hardlopen kunnen nog steeds met veel maatregelingen. En ineens heb ik de zorg over het thuisonderwijs van mijn kinderen. Dus het is aan alle kanten aanpassen en zoeken naar een juiste balans.

Maar gaan we dit laten gebeuren? Ik dacht het niet, ik ben niet van plan om al dat harde werken van de afgelopen tijd zomaar te niet te doen! En jij?

WAAR KOMEN DIE CORONA KILO’S VANDAAN?

Laten we eerst eens kijken waarom dit gebeurt, dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben:
• Meer tijd om te eten;
• Door verveling, eenzaamheid en/of verdriet, ga je eerder snaaien;
• Door gezelligheid, met z’n allen aan tafel, eet je toch altijd meer dan wanneer je op je werk je broodtrommel bij hebt;
• Zeker niet de minste reden, je lichaamsbeweging is veel minder.

STAPPENPLAN

Maar hoe pakken we dit aan? Ik hoor je al denken: ‘dat is makkelijk gezegd, ik moet het wel doen’. Ik ga je helpen om dit in kleine stapjes voor elkaar te krijgen!

Stap 1:
Doe de gewone boodschappen. Haal geen comfort food in huis zoals koekjes, snoepjes en chips. In deze tijd kun je ze met niemand delen buiten dus belanden ze uiteindelijk allemaal op je eigen billen en buik.

Stap 2:
Houd structuur in de dag. Sta op tijd op en plan je maaltijden in. 3 hoofd maaltijden en 3 tussendoortjes. Heel simpel: bedenk hoe laat je eet en eet alleen op die tijden.

Stap 3:
Zorg dat je maaltijden voldoende bouwstoffen bevatten (koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels) Bijvoorbeeld een volkoren boterham met een dun laagje boter belegd met magere vleeswaren, vis of 30+ kaas.

Stap 4:
Zorg dat je tussendoortjes bestaan uit natuurlijke producten zonder kunstmatige suikers. Bijvoorbeeld fruit, groente en noten. Maar let op met noten, deze zijn namelijk erg calorievol. 25 gram per dag is hierbij de max!

Stap 5:
Zorg dat je kasten en koelkast gevuld zijn met gezonde dingen zodat het makkelijker wordt om goed te blijven eten.

Stap 6:
Zoek een afleiding van snaaien, ga klusjes doen in en rond huis waar je anders geen tijd voor hebt.

Stap 7:
Zet jezelf iedere dag in beweging! Of je dit nu doet met een wandeling of met een online bootcamp: blijf bewegen!

Want na deze moeilijke tijd wil je ook nog lekker in je vel zitten, toch?

Groetjes,
Suzanne Jacobs
Gewichtsconsulent / sportvoedingscoach