Stretchen, rekken of strekken: sommige sporters zweren erbij, anderen vinden het zonde van de tijd. Hoe belangrijk is het eigenlijk om voor of na – of voor én na – de bootcamp te stretchen? Wij geven jou alle ins en outs van het stretchen!

STRETCHEN: WAT IS HET EIGENLIJK?

Als je gaat stretchen, rek je op een behoudende manier een spiergroep. Het doel hiervan is vaak om de lenigheid van deze spieren te verbeteren. Voor veel sporters is stretchen dan ook een onderdeel van hun warming up en/of cooling down.

STATISCH VS. DYNAMISCH STRETCHEN

Er zijn twee soorten stretch: de statische en de dynamische. Bij de statische stretch rek je een spier langzaam steeds verder op, zonder te veren. De intensiteit van de rek neemt steeds verder toe, maar je overschrijdt hiermee in principe geen pijngrens. Bij de dynamische stretch maak je wel verende of ‘pompende’ bewegingen, een aantal keer achter elkaar, om zo de gewenste spiergroep te stretchen. Dit noemen we ook wel de ‘mobilizers’.

STRETCHEN VERMINDERT KRACHT?

Waar en niet waar. Door statisch te stretchen verminder je op korte termijn de kracht die je tijdens een oefening kunt leveren. Wist je dat zelfs tot een uur na het statisch stretchen de kracht die je levert tussen de 3 en 28% minder kan zijn? Dit is wel goed om te weten als je zware poweroefeningen gaat doen. In dat geval kun je beter dynamisch stretchen.

EN HOE ZIT HET DAN MET SPIERPIJN?

Je hebt het vast al wel eens gehoord: “als je stretcht heb je minder spierpijn!” Helaas is dit een fabel, want met stretchen kun je geen invloed uitoefenen op de mate van spierpijn. Sterker nog: als je spierpijn hebt, kun je juist beter niet stretchen. Ook de gedachte dat stretchen na een bootcamp de afvalstoffen versneld afvoert uit de spieren is populair, maar wetenschappelijk niet aangetoond. Wil je toch die spieren een beetje rekken en strekken als je er last van hebt? Doe het dan statisch en licht.

WORD IK ER WEL LENIGER VAN?

Ja! Tegenwoordig zitten velen van ons dagelijks een flink aantal uren achter de computer, om vervolgens ‘s avonds lekker ontspannen op de bank te ploffen. Dit is natuurlijk niet heel bevorderend voor je spieren en je kunt er zelfs een verkeerde houding van aannemen. Met de jaren worden je spieren ook nog eens korter… Als je stretcht houd je de lengte van jouw spieren op peil en blijf je lekker flexibel. Tegelijkertijd leer je jouw lichaam om automatisch in een betere houding te blijven. Hierbij geldt ook: jong geleerd is oud gedaan. Dus als jij nu begint met – op de juiste manier – stretchen, zul jij jezelf over een jaar of 10 dankbaar zijn!

HI STRECHTING, BYE STRESSING!

Een andere fijne bijkomstigheid van stretchen is dat het stress verlagend werkt. Je komt namelijk vaak even tot rust en focust je op wat je voelt, vooral na een zware bootcamp. Nadat je jouw spieren hebt aangespannen, heeft de ontspanning van het stretchen namelijk direct effect op je stressniveau. Zo kun je weer helemaal zen naar huis gaan!

Kortom: stretchen voor en/of na een bootcamp kan dus hartstikke positief werken, mits je het op de juiste manier doet. Wil je meer weten? Check dan even jouw bootcamp trainer!

Krijg jij na het lezen van deze blog ook spontaan zin om even heerlijk te stretchen? HOOYAH!