Hooyah! Mijn naam is Suzanne Jacobs, ik ben gewichtsconsulent en sportvoedingscoach. In deze functie begeleid ik ook leden van Sportiom en City Bootcamp in ‘s-Hertogenbosch. Je kunt mij vragen stellen die ik beantwoord in de Foodcamp & Powerbootcamp op zondag 3 mei om 09:30 uur! 

BARBECUEËN IN CORONATIJD

Afgelopen donderdag kreeg ik een appje met een uitnodiging van mijn schoonzusje. Of we, om haar verjaardag te vieren, gezellig met z’n allen kunnen barbecueën. Ik dacht: dat ga ik echt niet doen, al de vrienden en familie bij elkaar… Niet omdat ik niet goed op kan schieten met mijn schoonfamilie, maar om de anderhalve meter afstand te bewaren. Iets later kreeg ik een tweede appje met de volledige uitleg! Doe zelf je boodschappen (vlees, stokbrood, salades, bier en wijn), steek de BBQ aan en wanneer iedereen zijn of haar eerste stukje vlees op het bord heeft liggen, facetime even om me te feliciteren…

Top idee van haar, maar wat ga ik dan eten? Zodat ik na deze corona tijd zelf niet veranderd ben in een wandelende rollade?!

HEEL GEZELLIG DIE BBQ…

Hoe ziet een gezellige gedekte tafel er nu uit? Je hebt natuurlijk vlees of vegetarische hapjes, stokbrood met kruidenboter en verschillende soorten saus om alles in te kunnen dippen. Om het compleet te maken zetten we er een bak sla bij met tomaat en komkommer met een heerlijke sladressing.

Een gemiddelde BBQ staat garant voor een kleine 1400 kilocalorieën. Hierbij heb ik de biertjes of wijntjes nog niet eens meegeteld. En dan te weten dat je als vrouw gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag mag eten en mannen 2500 kilocalorieën. Dan kun je wel nagaan dat je aankomt als je vaak de BBQ aansteekt.

GEEN VLEES MEER?

Vlees is één van de redenen waardoor overgewicht ontstaat. Natuurlijk is het niet verboden om vlees te eten, maar hier zit een maximum aan van 500 gram vlees per week voor een volwassen persoon. En ja, geef maar toe: vlees staat synoniem voor BBQ…

STAPPENPLAN

Maar door dit gegeven laten we ons toch niet afschrikken? Nee, natuurlijk niet! Met het volgende stappenplan kun je toch lekker barbecueën terwijl je tegelijkertijd op je gewicht let. Als je vegetarisch eet kun je deze tips natuurlijk ook gebruiken!

Stap 1:
Maak verschillende salades of groentes klaar. Maak voor de sla een lekkere dressing van yoghurt. Schep als eerste je bord vol met groente. Zo kun je alvast lekker beginnen met eten tot het vlees klaar is. Dan voorkom je dat je al een half stokbrood op hebt voordat je pas echt gaat eten.

Stap 2:
Eet minder vlees. Je kunt kleinere porties maken of een stukje delen. Het scheelt ook veel als je voor de magere vleessoorten kiest zoals kip, kalkoen en rundvlees.

Stap 3:
Maak lekkere spiesjes met groentes die je op de BBQ grilt. Champignons, paprika, courgette, aubergine, ui en mais lenen zich hier goed voor.

Stap 4:
Koop geen kant en klare sausjes, maar maak zelf lekkere sausjes op basis van (Griekse) yoghurt.

Stap 5:
Maak lekker fruitwater klaar. Zo kun je je alcoholische drankje afwisselen met een fris en fruitig glas water.

Stap 6:
Als je echt niet zonder stokbrood kunt, kies dan altijd voor een volkoren/bruine variant.

Ik zou zeggen: eet smakelijk!

Groetjes,
Suzanne Jacobs
Gewichtsconsulent / sportvoedingscoach